23.2.13

Tortoise @Borusan Müzik Evi



image




Uzun zaman olmuştu yine bir konser için yollara düşüp yağmur çamur demeden en önlerden yerimi almayalı. Amma velakin Tortoise'in Borusan Müzik Evi'ne  konuk olmasıyla bu konser özlemi de sona erdi. Dün tüm bu bahsettiğim yağmur çamur benzetmeleri de gerçek olup çıktı ve en önde zar-zor da olsa yerimizi aldık. Çok geçmeden Doug Mccombs, John McEntire, Dan Bitney, Jeff Parker, John Herndorn'dan oluşan grup sahnede yerini aldı ve "High Class Slim Came Floatin' In" ile iyi bir başlangıç yaptı. 
90'lı yılların Chicago menşeili grubu Tortoise,  basçı Doug Mccombs tarafından kurulmuş dönem içerisinde post-rock, progressive rock gibi tanımlamalar içerisine sokulmuş olsa da yaptıkları müzik zaman içinde  sürekli şekillenmiş bir grup. 1994 yılında kendi adlarıyla çıkardıkları ilk albümlerine baktığımızda daha mid-tempo kayıtlar duyabiliriz. Onu takip eden ikinci albüm "Millions Now Living Will Never Die" dan ziyade üçüncü stüdyo albümleri olan "TNT" grubun daha dub, elecronic bir havaya büründüğünün habercisi olmuştu. Bu albümde aralarından ayrılan David Bajo'nun yerine gelen Jeff Parker'ın daha funky gitar tınıları özellikle dördüncü albüm Standarts'ta kendini gösterdi. Bu albümde yer alan, öne çıkan şarkılardan biri olan ispanyol gitar tınıları olan "I Set My Face To The Hillside" albümün en karanlık şarkısı belki fakat bu latin tınıları Standarts'da "Eros" la daha da evrildi.  Aynı şekilde "In Sarah, Mencken, Christ And Beethoven There Were Women And Men " ise albümün en minimal şarkılarından biri ve her defasında dinlemesi bir başka rahatlatıcı ve güzel, yine güzeldi.
2001'lere gelince Standarts'la beraber post-rock içine kısılıp kalamayacak kadar minimallik, jazz stilleri, elekrtonik ve dub karışımlar geliyor. Grubun ivmesinin  popülerlik anlamında artmasının yanı sıra en dinamik albümleri de olan Standarts derinlikli ve en önceden bilinmeyen, yeni bir boyut kazanan grup maceracı ve kaotik sesler üretiyor. Adeta post-rock'tan jazz'a, elecronica'ya bir Amerikan müzik tarihini yeniden yorumlayan albüm tüm bu seslerle yükseliyor. Gruba bir önceki albüm olan TNT albümünde katılan bas gitarist Jeff Parker'ın etkisi bu albümde öne çıkar. Konserde de icra edilen "Seneca"da John McEntire davulunda öyle harika işler çıkarıyor.  Aynı şekilde bu karmaşanın hakim olduğu şarkı iç içe geçiyor aslında karmaşa doğru bir anlatım olmadı daha ziyade kompleks bir şarkı. Özellikle de sahnede  doğaçlama tavırlarıyla daha da güzelleşiyor aynı şekilde  Monica'nın o smooth başlangıcı Borusan Müzik Evi'nin ışıklarıyla daha da bir romantik bir hal mi aldı nedir? Tabii bir yandan da durdurulamaz aşırı sıcakla da birleşince deli gibi bir cam arayışına girdim ama camın yanından devam ettiğim konserin geri kalanı da gayet serindi, güzeldi. 
image

Son albümleri  "Beacons of Ancestorship" hep güzel eleştiriler aldı ve bu albümden Prepare Your Coffin, Minors, Gigantes, Charteroak Foundation gibi şarkıları çaldılar.  Standarts'tan sonraki albümler özellikle indie-rock sahasında yaşanan gelişmeler nedeniyle grubun bizde geri kalmayalım şeklinde hareket ettiği eleştirilerine neden olmuştu özellikle de "It's All Around You" albümü. Bunda doğruluk payı var elbette grubun Jazz tonlarından biraz uzaklaşması söz konusu fakat yine kayıtlardaki ustalıkları (ki bunda John McEntire'nin bir müzisyen olmanın ötesinde bir müzik mühendisi oluşu etkili) , müziklerini  en iyi şekilde icra etmeleri söz konusu ki buna da dün gece en iyi şekilde tanık olduk. 1994'ten 2009'a birçok şarkılarını çaldılar ve bunları en şekilde icra ettiler ki böyle olacağını biliyorduk zaten. Tortoise geldiği olgunlukta dinlemeye gitmek için risksiz bir grup çünkü iyi müzik dinleyeceğini biliyorsun. Elbette artık 2004'te geldiklerindeki kadar enerjik değiller ama hala davullar kırılabiliyor da tamir etmesi pek kolay olmuyor McEntire'nin dediği gibi artık "yaşlı adamlar". Ama getirdikleri yenilikler ve daha yapacakları işlerle belki işbirlikleriyle daha önce Bonnie Prince Billy'le olduğu gibi ya da albümlerinde birlikte çalıştıkları Bright Eyes en yakın zamanda Yo La Tengo'nun son albümü gibi üretici olmaya devam ediyor ve edecekler.
Setlist
High Class Slim Came Floatin' In/ Gigantes/ Monica/ In Sarah, Mencken, Christ And Beethoven There Were Women And Men/ Minors/ The Suspension Bridge At Iguazú Falls/ Along The Banks Of Rivers / Benway/ Charteroak Foundation/ Dot/Eyes/ Prepare Your Coffin/ Crest/ Glass Museum/ Salt the Skies / 
Postman8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder